המרכז לדיקור סיני תל אביב | פורמולות צמחים | bu zhong yi qi tang
top of page

המרכז לדיקור סיני תל אביב - פורמולות צמחים 

שימוש בפורמולת צמחי מרפא אל מעבר לדיקור סיני יכול להוביל לשיפור משמעותי

Bu zhong yi qi tang

מינונים

Huang qi 3(12-24)
Ren shen 0.9(9-12)
Bai zhu 0.9(9-12)
Zhi gan cao 1.5(3-6)
Jiu xi dang gui 6(6-12)
Chen pi 0.9(6-9)
Sheng ma 0.9(3-6)
Chai hu 0.9(3-9)

קטגוריה

מחזקות - מחזקות צ'י

פעילות

מחזקת מחמם אמצעי, מחזקת צ'י, מעלה יאנג, ומרימה צניחות ושקיעות

אינדיקציות

ברפואה סינית Bu zhong yi qi tang מטפלת בשלושה נושאים שונים שיכולים לבוא לבדם או יחדיו האחד עם השני.

הראשון הינו חסר בטחול ובקיבה עם חוסר יכולת להעלות את "הטהור" מעלה ומאופיין בסחרחורות, חוסר יציבות, ראייה שאינה בהירה, חרשות, טינטונים, קוצר נשימה, דיבור לקוני, קול חלש, גוון עור בוהק חיוור, חסר תאבון, צואה רכה, לשון חיוורת ודופק קטן ושברירי.

השני הינו חום על רקע חסר צ'י, בדרך כלל זה מתבטא כתחושות חום קל מוחמרת במאמץ אף במאמץ קל, הזעות ספונטניות, רתיעה מקור צמא למשקאות חמים, לשון חיוורת ונפוחה ודופק גדול אך חלש.

השלישי הינו שקיעה של צ'י המחמם האמצעי שיכול להיות מאופיין בטחורים, צניחת שלפוחית או צניחה רקטלית, צניחת איברים פנימיים, שלשול כרוני או דיזנטריה, דימום רחמי לא רגיל, חסר תאבון, צואה רכה, לשון חיוורת ודופק רך וחסר.

הסבר בראי הרפואה הסינית

המזון המותמר בטחול ובקיבה מזין את איברי הגוף השונים ואת מבנה הגוף מבחינת שריר שלד ובאופן כללי. ולכן נאמר עליהם כי ברפואה הסינית הטחול והקיבה הינם מקור הצ'י הפוסט נטאלי ומקור היצירה והטרנספורמציה של הצ'י המזין והצ'י המגן, ומקור הצ'י והדם בגוף. כאיברים אשר מעלים את המהות הטהורה/היאנג צ'י הטהור מהמזון והשתייה מעלה למחמם העליון, יחד עם שליחת הפסולת העכורה מטה למחמם התחתון, הטחול והקיבה מהווים את המשענת, או העיגון הבסיסי לכל דינאמיקת הצ'י בגוף.
במחמם העליון כאשר בשל חולשה של הטחול היאנג הטהור אינו מכוון מעלה, היין העכור אינו יורד מטה, דבר שיכול להוביל תקיעויות באברי החישה שיכולים לגרום לסמפטומים כסחרחורות, חוסר יציבות שיווי משקל שאינו מאוזן, ראייה מטושטשת או לקויה, חרשות או טנטונים.
דיבור החלש ו/או חסר חיוניות, גוון העור החיוור מעידים על כך שצ'י הריאות במחמם העליון אינו מוזן על ידי המחמם האמצעי. חסר תאבון, יציאות רכות, לשון חיוורת ודופק חלש מעידים כי תסמיני תקיעויות באברי החישה נובעות מחולשת הטחול והמחמם האמצעי. להבדיל מתסמיני תקיעויות דומים של איברי החישה על רקע עודף על ידי לחות/ליחה או תקיעות דם.

כבסיס של הפוסט נטל צ'י, האנרגיה של המחמם האמצעי תומכת בתנועת הצ'י בכל הגוף. זה כולל את פיזור העלאה והורדה של היאנג המגן (wei qi) משער החיות שנמצא במחמם התחתון, כמו כן את תנועת הצ'י המאסף (gathering qi) שנשלט על ידי הריאות במחמם העליון. במידה וייצור הצ'י במחמם האמצעי אינה מתבצעת נכון, תנועת היאנג המגן מעלה נתקעת דבר שמוביל לחום מתון לסירוגין המוחמר מתי שישנה דרישה ליאנג מגן (wei qi) בגוף. כישלון wei qi לנועה אל עבר הפתחים בחלקים השטחיים של הגוף (נקבוביות הזיעה) מתבטא כרתיעה מקור שמוקלת על ידי לבישה או התכסות בדברים חמים. שווה לשים לב כי רתיעה מקור על ידי פלישת פתוגן חיצוני "אינה" מוקלת בקלות של ידי לבישת או התכסות בבגדים או שמיכות חמות. (להבדיל מרתיעה מקור על רקע חולשת טחול קיבה)
הזעות ספונטניות וצמא למשקאות חמים ברפואה סינית מעיד על כישלון של צ'י הריאות בשליטה בתנועת הנוזלים בגוף. לשון חיוורת ונפוחה משקפת חסר צ'י וסטגנציית נוזלים המאפיינת פורמולה זו. דופק גדול אך חלש במגע מעיד על כך שהצ'י המזין (ying qi) של המחמם האמצעי איבד את יכולתו למלא ולרסן את הדופק.
טחורים, צניחות אבירים כמו צניחת רחם, צניחת מעיים, שלשולים כרוניים, דימום רחמי יוצא דופן, וסימפטומים דומים נוספים מעידים כי צ'י הטחול איבד את יכולתו "להחזיק דברים במקומם". מצב המתואר כ"שקיעת צ'י המחמם האמצעי". בדרך כלל יתלוו למצב זה סימנים נוספים של חסר צ'י כמו חסר תאבון, צואה רכה, לשון חיוורת ודופק חלש, רך וחסר.

ניתוח הצמחים בפורמולה

הצמח המרכזי ב huang qi מחזק בעוצמה את הצ'י (במיוחד את חלקו השטחי) ומעלה את הצ'י היאנגי של הטחול והקיבה. ולכן מתייחס ופונה לשורש חוסר האיזון ב Bu zhong yi qi tang ויחד עם זה מונע אבדן צ'י נוסף על ידי דליפה החוצה. ניתן לחשוב על st36, sp3, gv20 מבחינת דיקור סיני. Li dong yuan מחבר הפורמולה כתב " בחסר של הטחול והקיבה, צ'י הריאות יהיה הראשון שיסבול ( ברפואה סינית הריאות המתכתיות הינם הבנים של האדמה ), לכן אני משתמש ב huang qi על מנת לחזק את העור ושיער הגוף ולסגור את נקבוביות הזיעה והפתחים כדי למנוע דליפה ספונטנית של זיעה אשר ממשיכה לפגום בצ'י."

הסגנים ren shen ו bai zhu ו zhi gan cao הינם מתוקים וחמים וברפואה סינית מחזקים את צ'י המחמם האמצעי ומהווים את מרבית הפורמולה si jun zi tang לחיזוק דם. בטיפולי דיקור סיני אפשר לחשוב על ההקבלה של st36 יחד עם cv12.
ישנם שני עוזרים: dang gui שמחזקת צ'י ודם ועובד סינרגטית עם הצמחים המחזקים צ'י בפורמולה (במיוחד עם hunag qi) לחזק את הצ'י ולהעשיר את הדם. מעבר לכך dang gui מלחלח וממלא את הדם ולכן מונע מהצמחים מחזקי הצ'י החמים ומייבשים לפגוע ביין. Chen pi העוזר השני מווסת צ'י. יש לו שני תפקידים בפורמולה הראשון הוא להקל על תהליך העיכול של הצמחים המחזקים שהינם דיי "עשירים" ומכבידים וכן הוא למעשה מעלה את האפקטיביות שלהם. תפקידו השני של chen pi מתבטא באיכותו לווסת צ'י שתורמת מעט ל Bu zhong yi qi tang ב"העלאת הצ'י".
שני העוזרים sheng ma יחד עם chai hu עוזרים להעלאת יאנג צ'י שקוע במיוחד כשהם באים ביחד עם huang qi.

קונטראינדיקציות, הערות נוספות, השוואת ומודיפיקציות


קונטראינדיקציות

פורמולה זו אינה למצבי חום על רקע חסר יין או עבור הפרעות של עודף הנגרמות מתקיעות פתוגן חיצוני. וגם לא עבור תנאי חסר על רקע חסר יין או יאנג הכליות. מומלץ לציין שפורמולה זו הינה עבור שקיעות וקריסות של איברים על רקע חסר צ'י ולא על רקעים אחרים.


הערות נוספות

המיקוד של Bu zhong yi qi tang הינו בהכוונת הצ'י מעלה ומטה בגוף דרך התייחסות לאש הן כגורם המאפשר פעילות והן כגורם אשר שולח אנרגיה לאזורים מסוימים בגוף.

אינדיקציות נוספות לפורמולה
חולשת צ'י המחמם האמצעי בהפצת הצ'י המגן לפלג הגוף העליון שמוביל לחוסר יציבות של החיצון עם סימנים כמו רתיעה מקור, הזעות ספונטניות, נטייה להתקררויות, הדבקויות ויראליות נוספות. (קורונה מישהו ?)

חולשת המחמם האמצעי להחזיק את התמצית דבר שיכול להתבטא כדימומים (במיוחד במחמם התחתון), שלשולים, תכיפות במתן שתן, שפיכה מוקדמת.
חולשת המחמם האמצעי לאפשר את פעולת העלאה, דבר שיכול להתבטא בנפיחות בטנית, עצירות, קושי במתן שתן, צניחת איברים פנימיים.

חולשת המחמם האמצעי להרים את היאנג, דבר שגורם ליין עכור במחמם העליון ובראש שלא להיות מוכוון ולרדת מטה, דבר שיכול להתבטא בתקיעות של איברי החישה שיכולים דבר שיכול להוביל בין היתר טינטונים, סחרחורות והפרעות בראייה.


השוואה bu zhong yi qi tang לעומת si jun zi tang
שתי הפורמולות ברפואה סינית מטפלות בחוסר במחמם האמצעי על סימנים כמו חולשה, גוון חיוור, חוסר תאבון, ושלשולים.  si jun zi tang מתמקדת בעיקר בחיזוק פעולת התמרה והנעה של הטחול והקיבה. ועל כן שלשולים יהיו נוכחים על פי רוב. לעומתה bu zhong yi qi tang מתמקדת בדינמיקת הצ'י ומיצוק וחיזוק פעולת ה"הרמה של הצי' היאנגי והכוונת היין העכור מטה ולכן תהיה יותר מתאימה עבור מטופלים עם סימנים של שקיעת צ'י כמו צניחות, תכיפות במתן שתן, דימום וסתי רב, כאשר ישנם סימני חום מתקיעות חום מחסר, דלקתיות כרונית יכולה להופיע, או אם ישנם סימני כשל בהורדת היין העכור מטה סחרחורות, כאבי ראש וטינטונים יכולים להופיע.
הבדלים בין שני הפורמולות יכולות להתבטא בדופק ובגוון הפנים. ב si jun zi tang הדופק שבדרך כלל נרגיש יהיה חלש ושברירי וגוון פנים יהיה חיוור בעוד הדופק הטיפוסי למטופלים להם תתאים bu zhong yi qi tang יהיה יותר רחב וחלש דבר המעיד על התנועה מעלה והחוצה של היאנג שמתקשה להיות מוכל על ידי חסר צ'י. גוון הפנים יטה להיות חיוור ומבריק מה שמעיד על שילוב של חסר עם עודף מהחיצון.


השוואה bu zhong yi qi tang לעומת sheng xian tang

חסר שתי הפורמולות נועדו לטפל בתנאי חסר מאופיינים על ידי שקיעת צ'י מטה. bu zhong yi qi tang מתמקדת במחמם האמצעי ושיפור יכולת הטחול להחזיק את התמצית (ג'ינג) על ידי הרמת הצ'י, לכן היא בשימוש עבור צניחות, דחיפות במתן שתן ודימומים במחמם התחתון. לעומתה sheng xian tang מתמקדת באיסוף צ'י המחמם העליון ולכן היא מיועדת לתנאי חסר צ'י רציני מאופיין באבדן דינמיקת הפעילות בכל מקום בגוף ובמיוחד במקרים שמתייחסים למערכת הקרדיווסקולרית. היא מטפלת יותר בבעיות של קוצר נשימה, צפצופים, התעלפויות, רתיעה מקור וצמרמורות לסירוגין, פלפיטציות וסימני הפרעות של הנפש עם טווח רחב החל מחוסר ריכוז עד אובדן הכרה.

גם בהשוואה זו הדופק משחק תפקיד באבחנה בעוד הדופק ב bu zhong yi qi tang יהיה יותר רחב וחסר במיוחד בעמדה האמצעית, בפורמולה sheng xian tang הדופק יהיה עמוק, איטי וחלש במיוחד בעמדע הרחוקה של הכליות או שיהיה דופק לא סדיר.


השוואה בין bu zhong yi qi tang לבין gui pi tang
ברפואה סינית שתי הפורמולות מחזקות את הטחול אך ההבדלים ביניהם הם בכך ש gui pi tang מתמקדת בחסר של הטחול יחד עם חסר של הלב עם סימני פלפיטציות , תחושות של הימנעות מהחיים, חוסר תאבון וייתכן אף דימום כרוני. bu zhong yi qi tang מאידך יותר עבור סימני חסר של הטחול והקיבה עם סימני קוצר נשימה, אובדן משקל, הימנעות מהחיים וייתכן סימנים של שקיעת או צניחת איברים.

הערה: בטיפולי דיקור סיני שיתלוו ל gui pi tang סביר להניח שנשתמש על נקודות כמו ht7 או נקודות אחרות על ערוץ הלב. לעומת הפורמולה bu zhong yi qi tang לא מראה אינדיקציות לשימוש בדיקור סיני בערוץ הלב.


מודיפיקציות

עבור כאבי בטן להגדיל את zhi gan cao ולהוסיף את bai shao
עבור רתיעה רבה מקור להוסיף rou gui
עבור כאבי ראש בוורטקס או כאב בתוך הראש להוסיף gao ben
עבור כאב חמור להוסיף xi xin
עבור כאב כללי ותחושת כבדות בגוף על רקע לחות להוריד gui zhi ולהוסיף את הפורמולה wu ling san
לשקול להוסיף אץ mu xiang עבור שלשול על רקע עייפות
עבור ורטיגו וכאבי ראש chuan xiong ו zhi ban xia
עבור טינטונים וירידה בשמיעה על רקע חוסר צ'י (טנטונים עם סאונד נמוך יחסית) להוסיף shan zhu yu ו yi zi ren
עבור ירידה בראייה או ראייה כפולה להוסיף chuan xiong ו gui qi zi
עבור הפלות חוזרות du zhong ו tu si zi
עבור הפרשות רבות מהנרתיק cang zhu ו huang bai
עבור חוסר נוחות בטנית בעיקר באזור בו נמצאת בדיקור סיני cv12 ומעלה להוסיף hou po, zhi shi, mu xiang ו sha ren
עבור עצירות על רקע חסר צ'י הוסיפו דבש ושמן שומשום
עבור קושי וכאב במתן שתן בקשישים על רקע שקיעת צ'י יאנגי להוסיף ze xie ו mu tong
עבור שלשולים לפני קבלת וסת pao jiang ו huang lian
עבור הרטבות לילה בילדים הוסיפו sang piao xiao ו yi zhi ren
עבור ריניטיס כרוני אפשרי להוסיף cang er zhi  ו jin yin hua
עבור כיבים בקרנית העין ניתן להוסיף  gu jing cao, jue ming zi ו shan yao

דיקור סיני - נקודות שיכולות להתאים

Sp1, sp3, st36, cv12, sp6, li4, gv20

bottom of page